четвер, 23 червня 2022 р.

ГАЛЕРЕЯ ЗАХОДІВ


16.10. 2024
А ви читаєте книги щодня?
Бібліотека #ЛіцейЦентральний запрошує на огляд інформаційного паркану "Щодень читай - щодень нове відкривай!" (в рамках #місячникчитаючашкільнародина )
Обов'язково завітайте до нас, щоб посмакувати книжковими цікавинками та перечитати улюблені твори!


09.10.2024
Сьогодні юні книголюбчики 2-их класів групи продовженого дня з бібліотеки #ЛіцейЦентральний разом із Ніною Іванівною мали змогу поринути в чарівний та захопливий світ казкового читання просто неба (у рамках #місячникчитаючашкільнародина "У чарівному світі казки") а також показати свою вправність у відгадуванні українських казок по емодзі за 10 секунд.
Де б ви небули - долучайтеся до захопливого світу читання!


03.10.2024
Сьогодні до читального залу бібліотеки #ЛіцейЦентральний завітали маленькі читачі на День бібліотворчості "Читай і твори"! Майстер-клас проходив у рамках Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек #місячникчитаючашкільнародина .
Першачки мали змогу брати участь у яскравому майстер-класі з виготовлення закладки для книг. Усі із захопленням працювали, кожен отримав масу позитивних емоцій!







02.10.2024

Сьогодні в бібліотеці #ЛіцейЦентральний , у межах Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек #місячникчитаючашкільнародина , проходив флешмоб "Фотомить з книгою".
Пам'ятайте, що читання є невід'ємною частиною людського життя. Воно не лише розширює наш кругозір, але й має глибокий вплив на розум, емоції та соціальні взаємодії. Читання книг допомагає отримувати нові знання та розвивати інтелектуальні здібності.
Запрошуємо учнів, вчителів, батьків долучитися до проведення місячника шкільних бібліотек та стати активним користувачем бібліотеки!













01.10.2024
У бібліотеці #ЛіцейЦентральний в рамках #місячникчитаючашкільнародина було проведено рейд з перевірки стану підручників серед учнів 1-11 класів. Ця ініціатива мала на меті оцінити стан навчальної літератури та виявити проблеми, що можуть виникати під час її використання.
Перевірку було здійснено учнівським самоврядуванням, педагогом-організатором та бібліотекарем ліцею.
Під час перевірки проведено огляд кожного підручника на предмет збереженості (обкладинки, сторінки, наявність підклеєних чи пошкоджених елементів).
Також перевірялась наявність підручників у кожного учня.
Результати:
Більшість підручників перебуває у задовільному стані, хоча в деяких учнів виявлено підручники, які потребують ремонту.
Деякі учні не в повній мірі дотримуються правил користування підручниками: були виявлені незначні пошкодження (помітки ручкою, обірвані сторінки).
Рекомендації:
Забезпечити ремонт підручників, які потребують відновлення.
Проведений рейд показав, що загальний стан підручників у ліцеї "Центральний" задовільний. Однак є необхідність звернути додаткову увагу на дбайливе ставлення до навчальної літератури, а також вчасно здійснювати ремонт пошкоджених підручників.









СТАРТУВАВ МІСЯЧНИК ШКІЛЬНИХ БІБЛІОТЕК!!!






24.09.2024
Цього тижня до бібліотеки #ЛіцейЦентральний завітали першокласники для знайомства з Королевою книг та подорожі сторінками Книжкового королівства.
Відтепер наші першачки стали повноправними читачами бібліотеки ліцею. На занятті "Посвята в читачі" учні ознайомилися із правилами поводження з книгою та підручником, а також показали свою обізнаність під час виконання командних завдань.





29.05.2024
У бібліотеці #ЛіцейЦентральний продовжує діяти майстерня "Читайликів". У зв'язку з завершенням навчального року бібліотечний актив книголюбчиків долучився до роботи з "лікування книжечок". Пам'ятайте про правила поводження з підручниками та художньою літературою і не забувайте їх своєчасно повертати до бібліотеки.






06.05.2024
У бібліотеці #ЛіцейЦентральний продовжує діяти акція "Великодній книжковий кошик".
Запрошуємо наших книголюбчиків долучитися до святкової атмосфери та дізнатися більше про Великодні традиції.
Нехай Великдень принесе усім мир, спокій і благополуччя!





26.04.2024
26 квітня в бібліотеці #ЛіцейЦентральний учні 4-А класу відвідали виставку-реквієм "Дзвони Чорнобиля" до 38-ї річниці від дня аварії на ЧАЕС.
Під час інформаційної хвилинки "Чорнобиль: трагедія, подвиг, пам'ять" читачі мали змогу дізнатися більше про Чорнобильську трагедію з доповіді однокласника Палія Максима, поділитися своїми враженнями, почути про спогади очевидців, вшанувати пам'ять полеглих, які ціною власного життя захищали нас від наслідків катастрофи.






18.04.2024
Бібліотека- море книг,
Бібліотека- храм науки...
Переступайте наш поріг,
Беріть скарби нетлінні в руки!
У бібліотеці #ЛіцейЦентральний діє акція "Кольорові читання". Запрошуємо наших книголюбчиків до читального залу, щоб побачити книжкову веселку та обрати книгу на свій смак!
Бажаємо приємного читання!






20.03.2024
У бібліотеці #ЛіцейЦентральний триває #тижденьпоезії2024. Наші книголюбчики долучилися до поетичних читань "Поезія- це завжди неповторність". Сьогодні декламували вірш "Рідний дім" (авт. Надія Красоткіна).

18.03.2024
Упродовж #тижденьпоезії2024 у бібліотеці #ЛіцейЦентральний проведено акцію "Я прочитав - я рекомендую!" Долучайтеся до читання!
10.03.2024
У бібліотеці #ЛіцейЦентральний Шевченківські читання "Починаймо рідне слово зі сторінки "Кобзаря"!"
Долучайтеся до слова національного і світового генія, поета, художника, громадського діяча Тараса Григоровича Шевченка!

06.03.2024
Щороку в Україні відзначають Шевченківські дні 9 і 10 березня, які припадають на роковини народження і смерті Тараса Григоровича Шевченка. Сьогодні до літературної вітальні бібліотеки #ЛіцейЦентральний завітали учні 6- Б класу на захід "Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття", щоб не лише віддати шану великому митцю в 210 річницю від дня народження, а й похизуватися своїми знаннями під час проходження інтелектуальної гри "шевченкознавці". Обов'язково завітайте до нашої бібліотеки, щоб ознайомитися з виставкою-ім'я "Співець людини, волі й України"!





28.02.2024
Як же приємно отримувати подарунки! Сьогодні Ірбіс Комікси - Irbis Comics порадувало #ЛіцейЦентральний новими надходженнями.
Книголюбчики, обов'язково завітайте до нас, щоб дізнатися історію наших героїнь Марін та Венді з коміксу "Сестри" (саме вони відкривають завісу сімейного життя з безмежним гумором і любов'ю, які так потрібні нам у ці складні часи) та зустрітися з улюбленим "Репортером" Джеронімо Стілтоном, головним редактором газети, що приносить сенсаційні новини.





23.02.2024
Ось і завершився тиждень #зарубіжнакреативно .Цікавий. Пізнавальний. У#ЛіцейЦентральний (у рамках двох тижнів) було заплановано і проведено ряд заходів, метою яких стало не лише поглиблення знань ліцеїстів, а й організація пошукової, самостійної роботи, створення креативної атмосфери.
Разом з вчителями зарубіжної літератури та бібліотекарями закладу учні готували та брали участь в цікавих заходах, спрямованих на розвиток творчої фантазії, логічного мислення, уміння орієнтуватися в інформаційному просторі. Серед цікавинок тижня для учнів було:
участь у конкурсі лепбуків "Улюблені письменники та їх твори",
вікторина "Стежками літературних казок",
інтерактивне опитування "Читацькі смаки сучасної молоді" та ознайомлення з тематичною виставкою "Успішні люди- це успішні читачі".





21.02.2024
21 лютого у світі відзначають Міжнародний день рідної мови. Учні 5-Б та 8-В класів долучилися до інтелектуальної гри "Магія мови єднання". Учасники заходу довели, що людина може володіти багатьма мовами, але найкраще, найдосконаліше повинна знати рідну мову! Завітайте до бібліотеки #ЛіцейЦентральний для ознайомлення з книжковою викладкою
"Українська мова- жива схованка його духу".




21.02.2024
З метою вшанування подвигу учасників Революці гідності, увічнення громадянської і національної відданості, сили духу і стійкості громадян у зв'язку з повномаштабним вторгненням в Україну (24 лютого) та з нагоди Дня Героїв Небесної Сотні (20 лютого), 10-ої річниці до Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя (26 лютого) у бібліотеці #ЛіцейЦентральний відбулася година шани "Герої нашого часу". Під час заходу учні мали можливість не лише почути про трагічні моменти, а й поринути в атмосферу патріотизму, згуртованості, взаємоповаги, героїзму. Завітайте до нас для ознайомлення з книжковою виставкою "Небесна Сотня. Янголи, які стали героями"





17.02.2024
Світ дивовижний
Вас вітає!
Усіх тих,
хто вдумливо читає,
і тих, хто любить мандрувати
та прагне більше пізнавати,
долати знань високі мури
Вас кличе світ літератури!
У #ЛіцейЦентральний триває декада зарубіжної літератури.
Сьогодні учні 8-Б класу брали участь у флешмобі #зарубіжнакреативно
Долучайтеся до повноцінного, захоплюючого і фантастичного світу зарубіжної літератури!


16.02.2024
16 лютого День єднання- зовсім молоде свято, яке має згуртувати українців і показати, що ми-єдиний народ.
19 лютого- День Державного герба України.
У бібліотеці #ЛіцейЦентральний з нагоди святкувань організовано тематичну викладку під гаслом "Горнусь до тебе, Україно! Єднаюся з тобою під символом твоєї свободи!"
Завітайте до нас, щоб поцікавитися історією символів єднання!





14.02.2024
Сьогодні до творчої майстерні в бібліотеці #ЛіцейЦентральний на "Бібліогравітацію: від серця до серця" завітали учні 3-Б, 5-В, 1-А, 1-Б класів.
Активні читачі бібліотеки, з нагоди святкування ДНЯ СВЯТОГО ВАЛЕНТИНА, брали участь у майстер-класі з виготовлення валентинок. Присутні мали змогу дізнатися про історію походження Дня Святого Валентина.







14.02.2024
14 лютого, у день всіх закоханих, ми відзначаємо ще одне свято - Міжнародний день дарування книг. У бібліотеці #ЛіцейЦентральний усі долучитися до акції "Книжкова пара". Наші книголюбчики подарували бібліотеці багато цікавих, пізнавальних, захоплюючих книг українською мовою, а натомість отримали валентинки.
Дякуємо нашим допомічникам!





12.02.2024
Сьогодні до бібліотеки #ЛіцейЦентральний на бібліографічний калейдоскоп під гаслом "Відкрий книгу-відкриєш світ!" завітали учні 4-В класу, щоб дізнатися цікавинки про книги та читання, а також позмагатися у званні "Найерудованіший".




07.02.2024
До Всесвітнього дня читання вголос у бібліотеці #ЛіцейЦентральний 7 лютого було проведено "Голосні читання".
Ця подія має на меті заохотити та залучити молоде покоління до читання книг. Тож, наші книголюбчики, долучайтеся до святкування Всесвітнього дня читання вголос!

31.01.2024
Харчування- один з найбільш важливих аспектів здорового способу життя! У бібліотеці #ЛіцейЦентральний було проведено зустріч з учнями ГПД.
Під час бесіди за темою "Здорове харчування - запорука довголіття", наші книголюбчики дізналися про те, що в організмі людини немає практично жодного органу і системи, нормальна життєдіяльність яких не залежала б від харчування.
А завдяки виставці-рекомендації "Смак життя", підготованій працівниками бібліотеки, учні дізналися про корисні рекомендації.
Пам'ятайте, що скарбом на землі є не те, що ти завоював, не багатства, що є у тебе в скрині, а головним скарбом є здоров'я, і щоб його зберегти, потрібно багато знати!



29.01.2024
До 106-ї річниці пам'яті Героїв Крут у бібліотеці #ЛіцейЦентральний репрезентовано виставку-реквієм. На експозиції представлені книги, журнали,фотоматеріали, які розповідають про тогочасні події .
Подвиг Героїв Крут став частиною української історичної пам'яті та важливою складовою в національно-патріотичному вихованні молоді як символ жертовності та відданості своїй Батьківщині.
Пам'ятаємо! Єднаймося! Перемагаємо!






22.01.2024
22 січня ми відзначаємо 105 річницю Соборності нашої держави. З нагоди свята бібліотека #ЛіцейЦентральний підготувала книжково-ілюстративну виставку "Україна-Соборна країна". Зі святом, шановні читачі! Нехай цей ДЕНЬ СОБОРНОСТІ буде днем, коли ми ще раз усвідомимо свою силу в єдності! Разом ми вистоїмо! Разом - переможемо!



22.12.2023
Вирушаймо в зимові канікули з книгою! У бібліотеці #ЛіцейЦентральний проходить бібліочелендж "Сам читай та іншим розповідай!"
Наші книголюбчики, активно беріть участь! Ми вас чекаємо!






11.12.2023
Сьогодні до бібліотеки #ЛіцейЦентральний на "Зимову вікторину" завітали учні групи продовженого дня. Метою зустрічі була популяризація читання. Першачки долучилися до заходу та довели, що наші учні активні, талановиті, креативні, тямущі.
Пам'ятайте, що книжки можуть стати нашим захистом і нашою зброєю, порадником і лікарем. Долучайтеся до читання!




07.12.2023
6 грудня українці відзначають одне з найважливіших національних свят – День Збройних Сил України. Щодня тисячі бійців ЗСУ захищають країну на передовій, охороняють її кордони на землі, у воді та в повітрі. У бібліотеці #ЛіцейЦентральний учні 4-В класу відвідали виховний захід «Мужність і відвага крізь покоління», під час якого ознайомилися із славними традиціями українського війська, що бере початок ще з часів Київської Русі та Запорозької Січі.
Пам'ятаємо ціну та допомагаємо. Готуємося до Свят! Дякуємо ЗСУ!



06.12.2023
У переддень свята Миколая бібліотека #ЛіцейЦентральний підготувала виставку-заохочення "Розкажу Миколаю про те, що я читаю", на якій репрезентовано улюблені книги наших читачів, а також літературу, яка ознайомить з історією життя, дивами та добрими справами Святого Миколая.
Учні 2-Б та 2-В класів завітали цього дня до читальної зали бібліотеки для здійснення цікавої мандрівки в резиденцію Святого.
Під час подорожі наші юні читачі з'ясували, що Миколай, за легендою, спускається на землю, щоб нагородити подарунками усіх за добрі справи. Тому на нашому майстер-класі з виготовлення поробок учні мали можливість долучитися до святкової події та не лише подарувати частинку доброти ближньому, а й отримати солодкий подарунок!




05.12.2023
У Всесвітній день волонтера - браслети для захисників.
Зараз в складних умовах повномаштабних воєнних дій є важлива підтримка для наших воїнів - захисників. Для тих, хто тримає фронт в тилу. Тому і ми (учні 8-А класу разом з педагогом організатором, вчителем мистецтва та української літератури) долучилися до ініціативи підтримати українських захисників та захисниць. До речі, саме у рамках "16 днів проти насильствп" дуже важливо про це нагадати. Про насильство! Учні мали нагоду пізнати технологію плетіння браслету з ниток у техніці "куміхімо" для наших воїнів-захисників.
01.12.2023
Щорічно в Україні проводиться Всеукраїнська акція "16 днів проти насильства". Мета акції- привернення уваги суспільства до проблем подолання насильства у сім'ї, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок. Насильство має багато проявів. Бібліотека #ЛіцейЦентральний приєднується до цього важливого заходу та пропонує розглянути інформаційно- ілюстративну виставку "Наші долоні проти насильства!". Матеріали, що представлені на нашій виставці, допоможуть вам розібратися в природі насильства, ідентифікувати його види, зрозуміти, за якими ознаками можна розпізнати насильство. Ви дізнаєтеся, що треба робити, щоб мінімізувати його прояви у житті і до кого звертатися за допомогою.




23.11.2023
Цього тижня відвідувачі бібліотеки #ЛіцейЦентральний поринули в казковий світ книготерапії. Спілкуючись з живою книгою, учні 6-Б та 6-Вкласів, відпочивали душею, насичувалися позитивними емоціями.
Під час заняття наші юні читачі змогли зануритися в неймовірний світ, сповнений пригод, з користю провели час в дружньому колі.





13.11.2023
У бібліотеці #ЛіцейЦентральний проводилися ОСІННІ ЧИТАННЯ! Дякуємо учням 3-Б класу, які активно долучалися до акції! Запрошуємо усіх читачів до перегляду книг, які стануть чудовими напарниками у проведені прохолодних вечорів та подарують лише теплі враження! Рекомендуємо зануритися у світ пригод з книгами!




03.11.2023
У бібліотеці #ЛіцейЦентральний завершилися "Читацькі перегони". Дякуємо книголюбам за участь та яскраву хвилю емоцій. Вітаємо переможців змагань, які здобули першість у номінаціях "найкращий читач місяця"- Осипчук Назар (2-А клас), "Я можу прочитати більше"- Петрук Анна (2-А клас).






26.10.2023
У бібліотеці#ЛіцейЦентральний (у рамках декади української мови та літератури до Дня української писемності та мови) з учнями 5-В класу було проведено мовознавчий турнір "Подорож філологічним краєм".
Наші читачі мали змогу перевірити свої знання з мови, показати винахідливість, кмітливість, попрацювати з фразеологізмами, ознайомитися з цікавими фактами про Україну та українську мову.
Запрошуємо до нашої бібліотеки! Саме тут Ви зможете прочитати багато цікавої інформації, поринути в захоплюючий книжковий світ, покращити свої читацькі навички!




25.10.2023
Бібліотека #ЛіцейЦентральний у рамках Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек презентує інформаційний паркан "Цікаві факти про Україну".
Запрошуємо читачів до ознайомлення з представленими цікавинками. Саме в нас ви зможете дізнатися про те, що:
*У Київському музеї мініатюр можна побачити підковану блоху майстра Миколи Сядристого.
*Людина, яка вшанована найбільшою кількістю пам'ятників у світі -Тарас Шевченко.
*В Україні, у місті Рахів, знаходиться географічний центр Європи.
*Український дуб-патріарх входить в 10 найбільш старих дерев Європи.
*Олешківські піски- другий за розмірами піщаний масив в Європі.
* "Щедрик"- найвідоміша у світі різдвяна пісня українського композитора Миколи Леонтовича.






17-18.10.2023
У #ЛіцейЦентральний продовжує діяти Марафон менторів із платіжної безпеки, організований Національним банком України та Департаментом Кіберполіції Національної поліції України в межах Всеукраїнської інформаційної кампанії з протидії платіжному шахрайству #ШахрайГудбай
Цього тижня працівники бібліотеки разом з колегами-вчителями та учнями 11-А класу під час настільної командної гри під назвою "КіберБезпека: думай швидко, плати безпечно!" мали змогу покращити свої знання та показати на конкретних прикладах із власного життя всі ризики та загрози, які пов'язані з платіжним шахрайством, навчилися правил платіжної безпеки.
Щоб уберегти молодь і покращити обізнаність старшого покоління в цьому питанні та з метою уникнення подібних випадків шахрайства ментор заходу Яхонтова Т.Ю. ознайомила учасників з основними правилами платіжної безпеки.
Гаразд
ТАЛАН - центр фінансових знань Національного банку України






11.10.2023
У бібліотеці #ЛіцейЦентральний відбулася зустріч з учнями 2-А класу під гаслом "Україна починається з тебе!". Наші юні читачі стали активними учасниками заходу. Усі присутні виконували завдання, зробили фізкультурну розминку, ознайомилися з цікавинками, розглядали презентацію "Пізнаємо Україну разом", брали участь в бліцопитуванні.
Зустріч закінчилася щирими посмішками, приємними словами вдячності нашим захисникам.
Дякуємо читачам за такі чудові та різноманітні емоції.




11.10.2023
Сьогодні до творчої лабараторії бібліотеки #ЛіцейЦентральний завітали учні 2-В та 3-Б класів на креативно-психологічний релакс, який проходить у рамках Місячника шкільних бібліотек. Наші книголюбчики мали змогу долучитися до конкурсу малюнків "У нашім серці Україна".
Відвідувачі мали можливість розвивати дрібну моторику рук, показати свій творчий підхід, уміння, навички. Запрошуємо долучитися до нашої творчої лабораторії та переглянути конкурсні роботи наших читачів.





09.10.2023
Ми щасливі, коли наші читачі відвідують бібліотеку #ЛіцейЦентральний. Уже зранку, в рамках Місячника шкільних бібліотек, до читального залу завітали книгомани із 3-Б класу на годину державності "Люби Україну не за те, що вона велика, а за те, що вона твоя". Наші юні відвідувачі мали змогу показати свої знання про рідну Батьківщину, ознайомитися з книжковою викладкою, висловити свої почуття та ставлення до держави. Дякуємо учасникам за участь та зацікавленість!




06.10.2023
Бібліотека- це світ чарівний та незвичайний, це диво, сповнене краси, це царство мудрості.
У рамках Місячника шкільних бібліотек в #ЛіцейЦентральний відбулася надзвичайна зустріч. Такого свята немає в календарі, але воно є в серці і в душі тих, хто любить читати.
Сьогодні ми поринули в мандрівку під назвою "Книжкова подорож в країну знань і мрій" та здійснили посвяту.
Наші першачки - веселі, чарівні, мрійливі, невгамовні, непосидючі, говіркі, подорожуючи сторінками книжок, відповідали на питання казкової вікторини, слухали казки, відгадували загадки, розробляли поради поводження з книгою.
Читайте і слухайте книги!
Нехай вони ідуть по світу і сіють зерна доброти та мудрості!






01.10.2023
До Дня захисників і захисниць України в бібліотеці #ЛіцейЦентральний підготовлено книжкову виставку "Моя незламна Україна". Експозиція вміщує літературу, яка представляє історичні та політичні аспекти становлення війська українського, знайомить нас з легендарними постатями Козацьких часів, борцями за незалежність України.
Запрошуємо Вас відвідати виставку!






01.10.2023
З 1 по 31 жовтня в рамках місячника шкільних бібліотек в #ЛіцейЦентральний проводиться Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек під гаслом "Вірю в майбутнє твоє, Україно!". Учні 8-В та 2- Б класів долучилися до Флешмобу "Фотомить з книгою!" Вітання всім читачам! Долучайтеся до слова!








СТАРТУВАВ МІСЯЧНИК ШКІЛЬНИХ БІБЛІОТЕК







28.09.2023
28 вересня виповнилося 105 років з дня народження видатного українського педагога, письменника, громадського діяча Василя Сухомлинського. Протягом тижня в #ЛіцейЦентральний діяла виставка-інсталяція та було проведено цікаві заходи для наших читачів та відвідувачів під гаслом "Гаряче серце, віддане дітям". Усі бажаючі мали змогу ознайомитися з найцікавішими творами, притчами, казками та оповіданнями про поетичні, дотепні, щирі, з глибоким підтекстом твори.
Запрошуємо вас ознайомитися з книжковою викладкою та виставкою-інсталяцією про цікаву особистість талановитого педагога.




22.09.2023
Сьогодні, у бібліотеці #ЛіцейЦентральний , відбулася нестандартна творча зустріч з учнями 4-А класу, під гаслом "Читання з подихом осені".
Четвертокласники мали змогу побувати в читацькій лабараторії та зустрітися з Королевою Книг - книгою.
Запрошуємо всіх користувачів та любителів читання завітати до нас!
Пам'ятайте, хороші книги дають нам орієнтири, вказують напрямки розвитку!





18.09.2023
18 вересня гостями бібліотеки #ЛіцейЦентральний стали учні 3- Б класу. Наші любі книгомани мали змогу не тільки здійснити екскурсію в "Чарівне бібліотечне царство", а й зустрітися з самою Королевою книг!
Під час зустрічі наші читачі дізналися більше інформації про книгу, її структуру, навчилися вибирати потрібну книжку серед безлічі інших та правильно орієнтуватися в її змісті.
У дружній та невимушеній атмосфері ми в ігровій формі долучилися до читання книг.




08.09.2023
З нагоди Міжнародного дня грамотності, який відзначається щорічно 8 вересня, в бібліотеці #ЛіцейЦентральний діє книжкова виставка "Словники - це твої найперші помічники!". Пам'ятайте, що ГРАМАТИКА повеліває (править, розпоряджається) навіть королями! (Ж.-Б. Мольєр). Завітайте до нас, щоб покращити свої знання та підвищити грамотність!





07.06.2023
Сьогодні учні , які відвідують пришкільний табір «Драйв» #ЛіцеюЦентральний вчились бачити незвичайне у звичайному. Під час майстерки у бібліотеці всі з захопленням малювали та виготовляли підкови щастя.


06.06.2023
Бібліотека-це територія не тільки для читання , а й простір для відпочинку. Сьогодні до читальної зали бібліотеки #ЛіцеюЦентральний завітав загін 5 класу "Краєзнавці" для участі у бібліотечній квест-грі " Книга - твій друг". Під час проходження станцій юні читачі отримали яскраві емоції, дізналися нову інформацію, показали свою кмітливість у розгадуванні головоломок різного роду.
 


10.05.2023

...Іживуть у пам'яті народу
Його вірні доньки і сини,
Ті, що не вернулися з походів
Грізної, великої війни.
Їх життя, їх помисли високі,
Котрим не судилось розцвісти,
Закликають мир ясний і спокій,
Як зіницю ока, берегти.
В. Симоненко
До ДНЯ ПАМ'ЯТІ ТА ПРИМИРЕННЯ в бібліотеці #ЛіцеюЦентральний оформлено виставку-інсталяцію, яка буде діяти протягом травня. Кожен бажаючий має можливість ознайомитися з виставкою та матеріалами, представленими на ній.



26.04.2023
На Чорнобиль журавлі летіли,
З вирію вертались навесні.
Журавлі несли печаль велику,
Наче тінь невидимих могил...
37 років тому, 26 квітня 1986 року, світ став свідком жахливої катастрофи в історії людства, наслідки якої досі відлунюють ДЗВОНАМИ ЧОРНОБИЛЯ в наших серцях.
Запали свічку пам'яті за героїв Чорнобиля та мирних жителів, які ціною свого здоров'я та життя зупинили одну з найстрашніших в історії людства техногенних катастроф- аварію на Чорнобильській атомній станції!


24.04.2023
Ось іде весна ланами💚,
Перелогами, лісами🌲🌳.
Розквітають в луках квіти🌷🌸
Зеленіють в лісі віти🌿🌱...
Квітень асоціюється в нас з місяцем екологічної відповідальності, адже саме у квітні відзначають День довкілля та Міжнародний День Землі.
Бібліотека #ЛіцеюЦентральний долучилася до Екофесту. Відвідувачі, завдяки розв'язанню цікавих завдань з екологічної тематики, мали змогу покращити свої знання, підвищити обізнаність та рівень екологічної свідомості. Репрезентована тематична виставка розкриває цікаві питання екології і навколишнього середовища. Не будьте байдужими! Долучайтеся та покращуйте наше середовище!
Хто бачить красу, той її цінує! Хто любить рідну землю, той її береже!



13.04.2023
Великдень наближається, час писати писанки! Запрошуємо Вас в бібліотечну майстерню #ЛіцеюЦентральний на передвеликодній майстер-клас.
Майбутній витвір мистецтва ви зможете використати як декор вдома
10.04.2023
З 10 по 14 квітня в бібліотеці #ЛіцеюЦентральний у рамках Тижня безпеки життєдіяльності діє тематична виставка "Дії в надзвичайних ситуаціях", основною метою якої є формування в учнів свідомого ставлення до свого життя та здоров'я, популяризація основних правил безпечної поведінки, розвиток життєвих навичок, що мають ключове значення для безпеки повсякденного життя. Відвідувачі мали змогу не лише ознайомитися з матеріалами виставки, а й пограти в навчально- розвивальну гру "Розвідник безпеки", яка навчає правилам безпечної поведінки на територіях, що постраждали від збройного конфлікту. Під час гри учасники дізналися про вибухонебезпечні предмети, як вони виглядають, де бувають та про правила проводження в таких випадках. Пропонуємо вам переглянути, пригадати та запам'ятати!



28.03.2023
Наші книголюбчики не покидають улюблене заняття-читання.
Сьогодні до бібліотеки #ЛіцеюЦентральний завітали учні 4-Б класу.
Під час бібліотечного уроку "Енциклопедії, довідники та словники в навчанні твої помічники" учні не лише цікаво та з користю провели час, а й продемонстрували свої знання, начитаність, обізнаність, уміння користуватися представленою літературою


29.03.2023
У рамках Всеукраїнського тижня дитячого читання в бібліотеці #ЛіцеюЦентральний розгорнуто книжкову виставку-відкриття "Сучасні автори- сучасним дітям". Цікава дитяча література, сповнена розмаїттям зустрічей з дивовижними книгами, не залишить вас байдужими!
Завітайте до нашої бібліотеки та зробіть свої канікули цікавими!



 
10.03.2023
Уже традиційно в #ЛіцеїЦентральний відзначають у березні Шевченкові дні. За ініціативою кафедри української мови та літератури спільно з працівниками бібліотеки цікавою формою проведення свята було обрано літературний квест "Шлях до Тараса Шевченка", який відбувся 10 березня 2023 року.
Учні 8, 6 класів були об'єднані в команди та мали можливість на різних станціях пройти шляхами Шевченка, де дізналися цікаві факти про письменника, поглибили свої знання, покращили уміння.
Учні 3- В класу продемонстрували свої знання у вікторині "Що ми знаємо про Шевченка?".
Особлива увага і шана була приділена книгам поета, альбомам з його картинами, що були репрезентовані для читачів, відвідувачів на книжково- ілюстраційній виставці " Т.Г. Шевченку 209 років".




21.02.2023
"Не бійтесь заглядати у словник: це пишний яр, а не сумне провалля..."-під таким гаслом розпочато було бібліотечний урок для учнів 3-А класу #ЛіцеюЦентральний.
У МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ РІДНОЇ МОВИ юні читачі мали змогу ознайомитися зі словниками, довідниками та енциклопедіями української мови. Бібліотекарі нагадали, що українська мова- це одна з найдавніших мов світу, і за кількістю носіїв посідає 20 місце, зважаючи на те, що на нашій планеті більше п'яти тисяч мов.
Окрім заходу, працівники бібліотеки знайомили читачів з літературою про українську мову, яка була презентована на виставці "Мова- духовний скарб нації".



14.02.2023
14.02.2023, у День Святого Валентина, працівники бібліотеки #ЛіцеюЦентральний запросили всіх охочих відвідувачів до творчої майстерні. Читачі мали можливість привітати бібліотеку та зізнатися їй в коханні за допомогою саморобних сердечок-валентинок з привітаннями та побажаннями.



13.01.2023
"Вони за тим летіли в небо, щоб в мирі й щасті ми жили"- такими слова було розпочато годину шани в 4- Б класі, які завітали до бібліотеки #ЛіцеюЦентральний з класним керівником
Н. І.Чухрій.
Герої Небесної Сотні та учасники Революції Гідності-це велика громадянська і національна відвага та самовідданість, завдяки якій змінено хід історії нашої держави.
Матеріали виставки "Тобі, Україно моя, і перший мій подих, і подих останній тобі", підготованої працівниками бібліотеки, дозволяють ознайомитися з документами, друкованими виданнями, фотоматеріалами, присвяченими подвигу Героїв.



31.01.2023
"Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього" - під таким лейтмотивом провела виховну годину класний керівник Юлія Петріченко для учнів 5-Б класу, які завітали до бібліотеки #ЛіцеюЦентральний на книжкову виставку- память "Подвигу жити віки".
День пам'яті Героїв Крут- це трагічні сторінки історії, які нагадали учням, що варто відстоювати право на незалежність і свободу.
Цього року, 29 січня, відзначаємо
105- ту річницю бою під Крутами, який для українського народу став символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність.
Матеріали виставки, підготованої бібліотекарями закладу, дозволяють юному поколінню ознайомитися з документами, свідченнями, світлинами, спогадами учасників бою під Крутами.


25.01.2023
День 22 січня 1919 року ввійшов до національного календаря, як велике державне свято - День Соборності України💛💙. До речі, це подвійне всенародне свято- Незалежності й Соборності. Саме цій знаменній події в бібліотеці #ЛіцеюЦентральний присвячено: інформаційні хвилинки, вікторину "Україна- єдина від Заходу до Сходу", годину спілкування "Моя країна-Україна: єдина, вільна, соборна" та тематичну виставку: "Незламне поагнення до волі". Матеріали представлені на виставці акцентують увагу на історичних фактах, що передували злуці. Боротьба українського народу за соборність своїх земель - одна із важливих сторінок нашого минулого. Слово "соборність" включає в себе єдність і згуртованість. Тож, будьмо незламними!🇺🇦





20.01.2023 НОВІ НАДХОДЖЕНЯ

Ощинська О.О. Основи атомної енергетики / О. Ощинська; худож. – оформлювач Л.П. Вировець. – Харків: Фоліо, 2021. – 190 с.: іл. – (Шкільна б-ка укр.. та світ. літ.-ри).

         Навчальний посібник «Основи атомної енергетики» – це книга, яка відкриє для вас таємниці роботи атомних електростанцій. У цій книжці розповідається багато про що:  про ядерну енергетику і радіаційну безпеку, про різні способи отримання енергії, різновиди  випромінювання, про  те, що  таке  радіація, ядерний паливний цикл і бар’єри  безпеки, як влаштовані атомні станції та ядерні реактори, в яких умовах вони працюють, які властивості повинні мати матеріали для роботи в атомних реакторах, чим  небезпечна аварія на АЕС.

         Цей посібник буде корисним усім.

 



19.12.2022

У читальному залі бібліотеки #ЛіцеюЦентральний до Дня Святого Миколая працювала творча майстерня "ЛистівкаСвятому Миколаю", наші читачі мали змогу не лише побажати трішки дива, а й здійснити віртуальну мандрівку та ознайомитися з історією виникнення свята, надихнутися святковою атмосферою.








09.12.2022

Для тих, хто завітав цими днями до читальної зали бібліотеки #ЛіцеюЦентральний, з 6 по 9 грудня представлена розгорнута виставка- портрет "Українські лицарі".
Література, репрезентована на виставці, нагадує нам про наших героїв, про часовий та ментальний зв'язок між видатними діячами від далеких для нас часів княжої доби, козацтва, часів революції та світових воєн до відродження державності, Героїв Майдану, наших воїнів-захисників.
Бажаємо нашим захисникам духовної міцності, бути незламними, волелюбними, щоб розбудувати таку Україну, про яку ми всі мріємо!
https://learningapps.org/watch?v=pt794ntuc22






02.12.2022

3 грудня виповнюється 300 років з Дня народження великого сина українського народу, мислителя, філософа, письменника, педагога Григорія Савича Сковороди.
Працівники читального залу бібліотеки Ліцею "Центральний" підготували і провели квест-гру" Григорій Сковорода-невловимий син свободи" та виставку-подорож "Мандрівний філософ". Великий мандрівник України продовжує нескінченні мандри до читачів нових епох і цьому вічному шляху Григорія Сковороди не має кінця, бо кожне його слово звернене до серця та душі кожної людини.









28.11.2022

З метою привернення уваги учасників навчально- виховного процесу до проблеми насильства у суспільстві та попередження негативних явищ, що можуть призвести до насилля або спровокувати його вчинення, щорічно в бібліотеці #ЛіцеюЦентральний проводиться акція серед читачів "Наші долоні проти насильства!"

Пам'ятайте! Потрібно бути уважним до людей, які вас оточують!

 





26.11.2022

...Історія нас горем вчить,

Щоб не забулось незабутнє.

Бо там, де пам'ять не мовчить,

Там щастям повниться майбутнє!

(Наталія Погребняк)

До ДНЯ ПАМЯ'ТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРІВ працівники бібліотеки #ЛіцеюЦентральний підготували книжкову викладку " З присвятою замордованим голодом...".

Центральними експонатами викладки є видання "Національна книга пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні" та "Книга Скорботи України".

Долучіться до акції "Запали свічку пам'яті" 26 листопада 2022 року о 16.00 на вшанування пам'яті жертв Голодоморів в Україні 1932-1933 років.

09.11.20222

Прийміть вітання з Днем української писемності та мови. Мова є основою духовного багатства народу та інтелектуального потенціалу; найвагоміше надбання кожної окремої людини і найбільша суспільна цінність

https://www.facebook.com/100023047393762/videos/430245502612543/?mibextid=HsNCOg

01.11.2022

Вітаємо переможців бібліотечної акції "Читацькі перегони":

Адіханяна Єгора (3-Б),

Гончаренка Тимура (3-Б),

Запольського Леона (2-А).

У рамках місячника шкільних бібліотек 03.10.2022- 31.10.2022 в читальному залі #ЛіцеюЦентральний читачі мали змогу позмагатися у званні "Найкращий читач".

Бажаємо переможцям нових здобутків. Нехай книга буде завжди вашим найкращим другом, помічником і порадником!


27.10.2022

Чи знали ви, що 27 жовтня 1882 року на сцені міського театру в Єлисаветграді

(нині Кропивницький) Марком Лукичем Кропивницьким була поставлена п'єса "Наталка Полтавка" І.Котляревського?! Так розпочалася історія українського професіонального театру корифеїв, якому судилося досягти класичних вершин акторської та режисерської майстерності й здобути світову славу. Працівники читальної зали бібліотеки #ЛіцеюЦентральний запрошують вас здійснити віртуальну екскурсію-огляд книжково-ілюстративної виставки " Театру корифеїв – 140 років https://www.facebook.com/100023047393762/videos/492820272895932/?mibextid=HsNCOg


19.10.2022

Відсутність живого спілкування і прогулянок з однолітками та друзями? Постійні повітряні тривоги, що змушують нервувати? Так, усе це зараз нам знайоме. Воно впливає на наш психологічний стан.

Працівники читальної зали бібліотеки #ЛіцеюЦентральний , протягом тижня спробували допомогти нашим учням подолати стресові ситуації та відволікти від проблем реального життя, за допомогою книги.

Учні 1-Б та 3-В класу, під час книжкової терапії, змогли поринути у світ створення книги, а під час обговорення героїв улюблених казок – продемонстрували переваги читання над мультиками.



14.10.2022

    Де можна цікаво та корисно провести час? Звичайно ж, у бібліотеці! У цьому переконалися учні та працівники  закладу, завітавши  14.10.2022 на  книжково- ілюстраційну виставку до Дня захисника та захисниць України  та Дня Українського козацтва. Працівники читальної зали  бібліотеки ліцею з метою виховання  патріотизму, розширення знань про минуле  нашого народу провели  цікаву вікторину “Від козаків до захисників”. Завітайте до бібліотеки для ознайомлення  з книгами цієї тематики. Спробуйте перевірити свої знання! Пройдіть вікторину!


07.10.2022

Учні 2- Б завітали до читальної зали #ЛіцеюЦентральний на бібліотечний урок"Книги наші друзі!", де ознайомилися з історією виникнення книги, здійснили віртуальну подорож на видавництво та дізналися про процес "народження книги", пригадали правила поводження з книгою та доповнили пам'ятки своїми правилами.



03.10.2022

    Другий місяць осені починається з особливої дати. 1 жовтня у всьому світі визначається  Міжнародний день людей похилого віку та День ветерана, тому працівники читальної зали бібліотеки Ліцею "Центральний" підготували тематичну виставку "Пам'ять про славне минуле  рідного краю жива".

    Учні 5-А класу мали можливість  знайти поради  для своїх бабусь та дідусів, щодо  здоров'я.

    Ви можете ознайомитися  з документами, щодо соціального захисту людей даної категорії, поцікавитися вказівками, щодо способів корисного проведення відпочинку та дозвілля, опрацювати матеріали розділу "Книги моєї молодості" та "Пам'ять про ветерана". 





СТАРТУВАВ МІСЯЧНИК ШКІЛЬНИХ БІБЛІОТЕК!!!




29.09.2022

У читальній залі шкільної бібліотеки #ЛіцеюЦентральний було проведено бібліотечний урок з теми "Каталоги і картотеки" для учнів 4-Б класу, під час якого учні навчилися: розрізняти алфавітний та систематичний каталоги, проводити пошукову роботу за допомогою карток з каталогу, орієнтуватися в розподільниках



13.09.2022

Напередодні святкування Дня міста в Кропивницькому працівники читальної зали  бібліотеки  КЗ «Ліцей «Центральний» Кропивницької  міської ради» провели для своїх читачів літературно-краєзнавчу годину «Я вітаю тебе, місто моє, з Днем народження!»

Працівники бібліотеки розповіли про історію міста, ознайомили читачів із краєзнавчим куточком, усі присутні мали можливість здійснити віртуальну мандрівку частиною міста.

До послуг відвідувачів у бібліотеці оформлена книжкова виставка «Рідне місто моє».

Перевірте свої знання: знайди потрібне слово!





01.09.2022

    Працівники читальної зали бібліотеки ЗОШ І-ІІІ ступенів №4 вітають зі святом Першого дзвоника та початком нового навчального року своїх читачів,  вчителів, батьків та усіх працівників, завдяки кому ми маємо таку чудову можливість - бути освіченими людьми. Здоров'я Вам, благополуччя, миру.  Нехай цей навчальний рік принесе нам усім нові здобутки,  цікаві знання, бажану перемогу!

    Запрошуємо вас відвідати віртуальну виставку : "Перший дзвоник кличе в країну цікавих уроків".


24.08.2022

        З нагоди Дня  Державного Прапора України та Дня Незалежності України працівники читальної зали бібліотеки ЗОШ І-ІІІ ступенів №4 організували для своїх читачів книжкову виставку: «Не зламати нашу мрію: ми за мирну і  незалежну Україну».

Матеріали виставки висвітлюють тривалий шлях, пройдений нашою державою та перспективи розвитку. Представлена література розкриває історію появи українського національного прапора, його використання в Україні в різні історичні періоди. У книгах, представлених на виставці, викладено матеріали історичних досліджень минулого та аналітичні нотатки про сьогодення нашої держави, про її становлення та розвиток.

На виставці експонуються збірники наукових праць, навчальні посібники, матеріали наукових конференцій, ілюстровані енциклопедії України, окремі підручники, до яких увійшли статті вчених-істориків та спогади безпосередніх учасників історичних подій.

Пропонуємо до уваги читачів огляд окремих книжкових видань.



Сподіваємося, що презентована книжкова викладка допоможе юним читачам зробити далеку минувшину ближчою, зрозумілішою та дасть чітке усвідомлення сьогоднішньої боротьби  українського народу за вільний вибір майбутнього, як продовження віковічної боротьби наших предків за волю.

ПРОПОНУЄМО ВАМ ПРОЙТИ ВІКТОРИНУ!






28.07.2022

        Із нагоди святкувань, приурочених Дневі Хрещення Київської Русі-України та Дневі Української Державності, які відзначають 28 липня,  працівники читальної зали бібліотеки ЗОШ І-ІІІ ступенів №4 презентували книжкову викладку-ілюстрацію  «Українська державність: історія і сучасність».

День Хрещення Київської Русі-України відзначається в Україні щорічно. Як державне свято вперше було встановлене  в рамках святкування 1020-річчя Хрещення Київської Русі згідно з Указом Президента України. Дата 28 липня обрана не випадково, адже саме в цей день Православна Церква вшановує пам'ять Святого Рівноапостольного князя Володимира, хрестителя Київської Русі.

Після офіційного хрещення киян князем Володимиром у 988 році, християнство стає державною релігією Київської Русі, що відіграло величезну роль в державотворенні. Протягом цього періоду відбувалося формування і розвиток соціального, інтелектуального і духовно-морального потенціалу держави.

Працівники бібліотеки пропонують ознайомитися з книгами, в яких розкривається тематика історичних подій. На цій виставці  представлена література,  що розповідає про  процес становлення української державності  та роль князя Володимира.

Окрасою виставки стали книги:  «Історія Української державності» (Малик Я., Вол Б., Чуприна В.), «Під чаром рідної землі» (Ярещенко А.), «Україна і світова політика» (Федорович В.),  «100 цікавих фактів про Україну» (Лаврик О.В.), «Нарис Історії України» (Грицак Я.), «Незнайома Кліо: Українська історія в таємницях і курйозах» (Горобець В., Чухліб Т.), «Володимир» (Скляренко С.), «Державний Центр Української Народної Республіки в екзилі» та інші.

ПРОПОНУЄМО ВАМ ПРОЙТИ ВІКТОРИНУ!


06.07.2022

        Із нагоди свята Івана Купала (Купайла) працівники читальної зали бібліотеки ЗОШ І-ІІІ ступенів №4 презентували книжкову виставку "Дива купальської ночі". На ній представлена література з народознавства, етнографії, твори українських письменників, що розповідають про обряди, прикмети, повір'я, традиції та звичаї, пов'язані зі святкуванням. 

                                  
                                                               

        ЧИ ЗНАЛИ ВИ, ЩО...  Івана Купала (Купайла) – одне із найзагадковіших традиційних свят, що відзначалися в Україні за часів язичництва. Воно припадало на 7 липня (за новим стилем) і пов'язувалося з літнім сонцестоянням. Ім'я ж святу дав Купало – бог земних плодів, урожаю, добробуту та лікарських рослин.Основні обрядові дії цього дня називалися купаліями і відбувалися у ніч з 6 на 7 липня. Молодь ретельно готувалася до них: збирали дрова для вогнища, ставили обрядове дерево (часто це була верба), яке наряджали вінками й кольоровими стрічками.                                                                                                            Кажуть, у ніч на Купала, коли сонце стоїть у самій високості й має незбагнену силу, долю можна привернути на свій бік. Лише єдиного дня, єдиної ночі на рік. Ось чому, молодь в усі віки чекає її з таким нетерпінням.                                                                                                              

          Окрасою виставки стали:  ілюстрована енциклопедія "Україна- моя Батьківщина",  енциклопедія "Найцікавіше про Україну" у питаннях та відповідях, книга "Рідна моя Україна - свята, традиції, обряди, прикмети", "Дідух" В. Скуратівський, "Українське народознавство".                                                 У них розкрито сутність найзагадковішого традиційного свята.

Пропонуємо вам пройти вікторину присвячену дневі Івана Купала!





 

28.06.2022

Працівники читальної зали бібліотеки ЗОШ І-ІІІ ступенів  №4 до Дня Конституції України  організували книжкову викладку "Конституція України - це Основний Закон держави". На ній представлені: "Конституція України", "Конституція України для школяра", історико -правова пам'ятка "Конституція Пилипа Орлика" та інші видання, що відображають найважливіші історичні моменти конституційного процесу на шляху  державотворення України.

             Чи багато ви знаєте про Конституцію України? (тестове завдання).        

Немає коментарів:

Дописати коментар